Lezing door: Ronald Hünneman, onderzoeker en docent op de Rijksuniversiteit Groningen en verbonden aan de Erasmus Universiteit en Kunstacademie Minerva. Hij werkte ruim 15 jaar met jongeren in het speciaal onderwijs, waarvan 12 jaar als groepsleerkracht op een Cluster IV school (ZMOK). Deze lezing werd gegeven op 11 oktober 2016.

De gedachtesprong waarbij we ons verplaatsen in de geest van een ander is lastig, heel lastig. Zo voelt dat overigens niet voor de meeste van ons. Met speels gemak houden we voortdurend de geest (gedachten, gevoelens, wensen, enzovoort) van de mensen om ons heen in de gaten. We hebben een redelijk beeld van de gevoelens en gedachten van onze partners, onze kinderen, familie, vrienden en collega’s. En als we iemand tegenkomen die totaal anders in het leven staat, dan lukt het ons in de meeste gevallen wel om onszelf in haar of zijn positie in te leven.

Maar dit gemak is zeker niet voor iedereen weggelegd. Velen hebben die volautomatische blik op de geest van de ander niet, of in mindere mate. Daardoor zien zij gedachten, gevoelens en motieven niet die voor anderen klip en klaar zijn. Je zou kunnen spreken van sociale slechtziendheid. Daarbij zijn sommigen sociaal blind, anderen sociaal slechtziend, en weer anderen hebben een bril of alleen een leesbrilletje nodig.

Bij het omgaan met sociaal slechtziende mensen, of dit nu om leerlingen, jongeren, collega’s of familie gaat, komt het er in eerste instantie op aan om een goede beschrijving te geven van wat iemand wel en niet kan. Welke sociale situaties kan iemand nog wel begrijpen, en welke niet? Hoe gaat iemand om met ruzies? Met samenwerken? Met list en bedrog? Met humor, liefde, jaloezie? Met cynisme? Enzovoort, enzovoort. Een dergelijke beschrijving is geen diagnose, maar kan wel worden gebruikt om te bepalen op welke punten iemand hulp nodig heeft.

Deze lezing is bedoeld om geïnteresseerden gevoelig te maken voor de problemen van mensen met een beperkt sociaal gezichtsveld. Daarnaast wordt een methode geschetst om de wereld vanuit dit beperkte perspectief te bekijken. Daarbij zal blijken dat normale communicatietechnieken lang niet altijd kunnen worden toegepast, en zelfs hinderend kunnen zijn. Op basis van hiervan zal begeleiding van en omgang met leerlingen, ouders of cliënten aangepast en verscherpt kunnen worden, want juist bij sociale slechtziendheid is maatwerk geboden.

QWESTOR_flyer A5 pijnlijke contacten_04-16

 

Share This
X